پیام مازند - خراسان / ویدئویی در شبکه های اجتماعی پخش شده که طی آن می بینیم که از یک طرف آن پرتقالهای بیرنگ وارد چرخه میشوند و از طرف دیگر نارنجی و براق بیرون میآیند. میگوید: «به این میگن رنگآوری! کار اشتباهیه ولی دیگه عرف شده! پرتقالها از قسمتی که بار شسته می شه، می افته توی وان رنگآوری. 5دقیقه میمونه تو دمای 48درجه و وان. پرتقال این جوری رنگ میگیره و میره!» این خلاصه ویدئویی است که چند روز گذشته در شبکههای مجازی و بین مردم واکنشهای زیادی داشته است. البته خبر جنجالی پس زدن مرکبات ایرانی از سوی روسیه و ازبکستان هم این نگرانی را بیشتر کرد. این اخبار علاوه بر واکنشها سوالات زیادی را در ذهن مردم بهوجود آورده است که یکی از مهمترین آنها می تواند این باشد پرتقالهای رنگشده با سلامت ما چه میکنند؟ اگر این، سوال شما هم هست بیایید به دنبال جواب آن باشیم.
چرا پرتقالها رنگ میشوند؟
سوال اصلی شاید این باشد که چرا پرتقالها و مرکبات دیگر را رنگ میکنند؟ ماجرا از این قرار است که برخی افراد میوههای نارس و سبز که هنوز قند و اسید آن به قدر کفایت نرسیده را میچینند و برای این که خوب فروش روند به آنها رنگولعاب اضافه میکنند. برای مثال سیتروز کالر یا رنگ مرکبات نامبر 2، بیشترین رنگی است که در مازندران مصرف میشود. روش دیگر قرار دادن میوههای کال در معرض گاز اتیلن است. به این شکل رنگدانههای سبز کلروفیل جای خود را به رنگدانههای زرد میدهند و میوه کال ظاهری شبیه میوههای رسیده پیدا میکند. برای همین وقتی آن را پوست میگیریم و میخوریم طعمش هیچ شباهتی با پرتقالهای رسیده و آبدار ندارد. البته این روش بیشتر در مورد میوههایی مانند موز، خرمالو و گوجه فرنگی است. در روش رنگدار کردن پرتقال ممکن است فرایند و مواد شیمیایی تغییراتی در پرتقال ایجاد کند. ضمن این که به گفته سازمان غذا ودارودر صورت استفاده با پوست باعث اشکالاتی در آب پرتقال و آبگیریها خواهد شد و خطرناک خواهد بود.
بازار ![]()
چه کاری از دست ما برمیآید؟
موعد برداشت پرتقال و نارنگیها اواخر پاییز و اوایل زمستان است. بنابراین هر مرکباتی که زودتر از این موقع پیدا میشود احتمال تقلب رنگی در آن بالاست. بنابراین شاید کار بهتر این باشد که عجله نکرد و برای مصرف هر میوهای منتظر فصل طبیعی و معمول آن بود. با این روش، کسی نمیتواند با میوههای رنگشده، شما را همرنگ کند. چون رنگهای صنعتی برای مصرف خوراکی طراحی نشدهاند و میتوانند حاوی ترکیبات غیرمجاز باشند و البته فرآیند رنگآوری هم دچار اشکالاتی باشد که ترکیب پرتقال را مخدوش میکند. سازمانهای بینالمللی ماند سازمان بهداشت جهانی و فائو تاکید دارند که رنگهای خوراکی مجاز تنها باید در صنایع غذایی استفاده شوند، نه در میوه تازه.
نکات کاربردی برای خرید پرتقال سالم
رنگ طبیعی پوست| پرتقالهای سالم معمولا رنگ نارنجی یکنواخت دارد اما ممکن است بخشهایی سبز باقی مانده باشد بهخصوص پرتقال مناطق گرمسیر. پرتقال شمال در آذرماه کمی سبز است و به زرد طبیعی میزند.
رد رنگ| اگر با دستمال مرطوب روی سطح پرتقال را پاک کنید و رنگ نارنجی به دستمال یا پوستتان منتقل شود، نشانه رنگکردن است. پرتقال رنگشده، ممکن است بوی شیمیایی یا مصنوعی بدهد.
پوست و بافت| پرتقال سالم پوستی بهنسبت زبر و طبیعی دارد. پرتقال رنگشده ممکن است سطحی صاف و غیرعادی داشته باشد، چون رنگ یا واکس روی آن نشسته است. پوست پرتقال رنگشده را هرگز نخورید (مثلاً در مربا، شربت یا چای پوست پرتقال) چون در این صورت مقدار رنگ مصرفی بهطور معناداری بالا میرود.
قیمت و زمان عرضه| پرتقالی که خارج از فصل با قیمت غیرعادی عرضه میشود، به احتمال زیاد دستکاری شده است.